S/S Nocturne

År 1884 byggde Jönköpings Mekaniska Verkstad en passagerarångslup för Nylands Ångbåtsbolag i Ångermanälven. Båten fick namnet Trafik I. Sågverken och tegelbruken låg tätt utmed älven och sjötrafiken var mycket intensiv. S/S Trafik I transporterade huvudsakligen arbetare och deras familjer samt en del gods mellan olika industrier och tätorter. Då bussarna tog över persontrafiken på 1920-talet ändrades Trafik I till en liten lastbåt och ångmaskinen utbyttes mot en råoljemotor.

På 1950-talet upphörde lasttrafiken och den gamla ångslupen omändrades slutligen till en öppen pråm för transport av kätting till timmertransporterna på älven. I detta skick köptes hon till Stockholm för den renovering som just nu pågår ute på Beckholmen, söder om Djurgården.

Ångmaskinen och pannan som sitter i Nocturne sedan en längre tid är från båten Tunadal som byggdes 1947 i Sundsvall. Ångmaskinen är ursprungligen byggd år 1899 i Borgö i Finland. Maskinkonstruktör var Robert Runeberg, sonson till skalden Johan Ludwig Runeberg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: